100 metrin mittaviivan säännöt

100 metrin juoksu on yksi yleisurheilun jännittävimmistä tapahtumista, olympialaisten kultamitalin voittajat ansaitsevat "Maailman nopeimman miehen" tai "Maailman nopeimman naisen" tittelin. Tässä tärkeät säännöt kilpailun alkamiseen, juoksuteiden käyttö, ja kisan maaliin.

Kilpailun alku

100 metrin juoksussa juoksijat aloittavat kyyristyneestä asennosta sormenpäät heti lähtöviivan takaa ja jalat nojaavat lähtökiiloihin takanaan. Jos kilpailu toimittaa kilpailun tulokset Kansainväliselle yleisurheiluliitolle (IAAF), lähtölohkot on varustettava hyväksytyllä väärän käynnistyksen ohjauslaitteella. Tämä laite lähettää äänisignaalin kuulokkeita käyttävälle virkamiehelle, jos juoksijan jalka lähtee lohkoista ennen kuin starttiase laukaisee. Kilpailu alkaa starttiaseella, sen jälkeen, kun käynnistin on ilmoittanut "on your mark" ja "set". Jos juoksija jättää lohkonsa ennen asetta, tämä juoksija kutsutaan väärään lähtöön ja hänet suljetaan kilpailusta.

Juokse määrätyillä kaistalla

8-10 juoksurataa kattaa radan leveyden, ja kaistat on numeroitu vasemmanpuoleisimmalla sisäkaistalla, jolle on annettu numero 1. IAAF määrittelee, että kaistat ovat 48-49,25 tuumaa leveät ja NCAA määrittelee 42 tuumaa. Juoksijoiden tulee pysyä heille osoitetulla kaistalla koko kilpailun ajan. Juoksija hylätään, jos hän ylittää toisen juoksijan kaistalle ja estää kyseisen juoksijan etenemisen.

Kilpailun maali

Maaliviiva on valkoinen viiva, 5 senttimetriä leveä, joka kulkee kohtisuorassa kaistaviivoja vastaan. Kun jokin juoksijan kehon osa ylittää maaliviivan etutason, että juoksija on lopettanut kilpailun. Kun juoksijat ovat suorittaneet kilpailun, ne luokitellaan sen mukaan, missä järjestyksessä he ylittivät maaliviivan. Kaikissa IAAF:n hyväksymissä kilpailuissa tulee käyttää valokuvamaalilaitteita tiukasti kilpailluissa kilpailuissa.