100M Sprintin säännöt

100 metrin sprintti on lyhin kilpailu useimmissa yleisurheilukilpailuissa. Kisat voitetaan ja hävitään sen perusteella, kuinka nopeasti juoksija lähtee liikkeelle, tuuliolosuhteet ja muut tärkeät tekijät, koska jokainen millisekunti on tärkeä. Vaikka 100M dashin säännöt vaikuttavat melko yksinkertaisilta, juoksijoiden on noudatettava muutamia sääntöjä välttääkseen hylkäämisen.

Kilpailun perusteet

100 metrin sprintti (tai 100 metrin juoksu) tapahtuu radan välittömässä päässä. Alusta loppuun, 100 metrin sprintin kokonaismatka on 100 metriä (109,36 jaardia). Kilpailija, joka saavuttaa maaliin lyhimmässä ajassa, voittaa. Yleisesti, jos kilpailuun osallistuu enemmän kuin kahdeksan juoksijaa, karsintaerät ajetaan, ja kahdeksan nopeinta juoksijaa etenee finaaliin. Eri organisaatiot voivat vaihdella kussakin erässä sallittua enimmäismäärää ja "kierrosten" määrää finaaliin asti.

Kaistat ja laitteet

Ennen jokaista 100 metrin kilpailua, juoksijat oppivat, millä kaistalla he juoksevat. Juoksijoiden on pysyttävä heille määrätyllä kaistalla koko kilpailun ajan. Jos juoksija ylittää toisen juoksijan kaistalle ja jää kiinni, tuomarit hylkäävät hänet kilpailusta. Juoksijat eivät saa estää muiden juoksijoiden polkuja millään kehon osilla.

Juoksijat käyttävät erityisiä kenkiä, joissa on lyhyet piikit, jotka eivät saa ylittää 9 mm (0,35 tuumaa). Kilpailun alussa, juoksijat kyykistyvät ja asettavat jalkansa starttipalikoiksi kutsuttujen laitteiden päälle. Kun olet valmis asennossa, juoksijoiden on pidettävä jalat lohkoilla, kunnes starttiase laukeaa.

Aloitus ajoissa

100 M sprintti alkaa, kun käynnistin ampuu käynnistyspistoolilla, joka laukaisee automaattiset ajastimet. Jos juoksija lähtee ennen pistoolia, se on väärä lähtö ja kilpailu keskeytetään ja aloitetaan uudelleen. Vaikka Kansainvälinen yleisurheiluliitto ehdotti välittömiä hylkäyksiä vääristä lähdöistä vuonna 2008, vuodesta 2009 lähtien juoksijoille on edelleen sallittu "väärälähtö" -varoitus. Toisella väärällä aloituksella juoksija hylätään. Väärät lähdöt mitataan juoksijan lähtölohkoissa olevilla laitteilla. Jos paine vapautetaan lohkoista liian aikaisin, väärä käynnistys veloitetaan.

Viedä loppuun

Aikaa pidetään automaattisilla pisteytyskelloilla. Juoksija lopettaa kilpailun vasta, kun hänen vartalonsa ylittää maaliviivan. Tästä syystä, 100 metrin pikajuoksijat nojaavat usein eteenpäin kilpailun maalissa. Varmistaaksesi mahdollisimman tarkat sijoitukset, digitaalinen viivaskannauskamera pysyy keskittyneenä maaliin. Yhdistetty yleiseen ajoitusjärjestelmään, nämä kamerat ovat erittäin tarkkoja ja pystyvät erottamaan sekuntien tuhannesosat.