Kilpa on käynnissä! Chelimo, Farah, Edris, Kejelcha, valokuva PhotoRun.net

Ethiopian Out voittaa britin 5 000 metrin kruunulle

12. elokuuta 2017

Lontoo, Englanti

Vaikka yli 66 000 fania, jotka täyttyivät Lontoon olympiastadionilla, asettivat uudet desibeliennätykset rakkaan maanmiehensä kehotuksissa, Muktar Edrisiä ei voitu kiistää, koska etiopialainen teki jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt. pystynyt tekemään kuudessa vuodessa:päästä valloilleen riittävän vahva maalipotku voittaaksesi vertaansa vailla olevan Mohammed Farahin maailmanmestaruuden ratafinaalissa. Kapasiteettiväkijoukko - joka saapui joukoittain todistamaan sitä, mitä Farah on toistuvasti ilmoittanut olevan hänen viimeinen suuri ratakilpailunsa - karjui Farahin esittelyn aikana ja asettui sitten takaisin katsomaan, mitä he toivoivat, mikä on jälleen yksi maailmanmestaruus britille, jota he kutsuvat Sir Mo:ksi.

Toisin kuin 10 000 metrin mestaruuskilpailussa 8 päivää sitten, jossa vauhti nousi aseesta, 5000 finaalin varhainen tempo oli hautajainen. Farah ja yhdysvaltalainen Paul Chelimo - kulta- ja hopeamitalistit Riosta - juoksivat etupuolelle avausaseella. 62 sekunnissa suoritetun spritelykierroksen jälkeen Rion mitalistit ajoivat sen takaisin toisella kierroksella 70:ssä ja johtivat lopulta 14:n joukon 1 kilometriin ajassa 2:48. Edrisin, Kenian Cyrus Rutton ja Iso-Britannian Andrew Butchartin liittyessä johtajiin tempo itse asiassa hidastui entisestään. Jatkaen Farahia ja hänen ankaraa maalia historiallisesti suosinutta hiipuvaa vauhtia, koko kenttä - ruuhka-aikaan tiukemmin pakattuna - ylitti 2 kiloa ajassa 5:48. Farahin fanit eivät olleet huolissaan. He olivat nähneet tämän elokuvan aiemmin.

Pian tämän jälkeen Etiopian 17-vuotias Selemon Barega ohitti johtajat Farahin ja Rutton ottaakseen johtoaseman ja nostaakseen vauhtia. Vaikka 3. kilometri oli nopeampi - 2:44 - se ei rankaissut ketään. Pian 3K:n jälkeen australialainen Patrick Tiernan spurtautui johtoon ja työnsi nopeasti 7-8 metrin etumatkan muihin nähden. Hei, huomioi ero! Mutta he eivät tehneet. Kun hallitseva NCAA:n hiihtomestari oli edessä, miehellä, joka tyrmäsi Edward Cheserekin tarjouksen neljästä peräkkäisestä XC-mestaruudesta, oli silti 10 metrin etumatka, kun hän jakoi 4 kiloa ajassa 11.09.

Kaksi kierrosta jäljellä, 3-kertainen puolustava mestari pakottaisi pian tahtonsa kentälle. Mutta se ei tapahtunut. Farah näytti tyytyväiseltä päästäkseen tämän mestaruuskilpailun jatkumaan aivan loppuun asti. Lähestyessään kelloa Yomif Kejelcha - jälleen yksi etiopialainen - hoiti pientä etumatkaa, kun Edris ja sitten Farah seurasivat häntä tiiviisti. Mitaliehdokkaat olivat täydessä lennossa selkävenytyksellä. Viimeisen kaaren ympärillä Edriksen ylin vaihde oli liikaa Kejelchalle, joka alkoi sitoa, kun hän ajautui pois reunakivestä. Farah tarttui tilaisuuteen ohittaa Kejelcha sisäpuolelta liikkeellä, joka vaikutti pystyvän nostamaan hänet voittoon. Mutta Edris oli liian kaukana. Chelimo ohitti Kejelchan ulkopuolelta, mutta ei saanut brittiä kiinni. Riemukas Edris ylitti ensimmäisenä ajalla 13.32.79, jota seurasi Farah [13.33.22]. Chelimo [13:33.51] nappasi pronssia, kun taas hiipuva Kejelcha [13:33.51] jäi mitaleista.

Kilpailun jälkeen etiopialainen voittaja osoitti kilpailua edeltävää luottamusta. "Olin erittäin valmistautunut tähän kilpailuun ja tiesin voittavani Mo Farahin", sanoi päättäväinen Edris. "10 000:n jälkeen hän oli ehkä väsynyt, joten hän ei riittänyt viimeiseen potkuun. Olin vahvempi", julisti uusi mestari. "Molla on monia voittoja, mutta nyt minulla on yksi. Olen Etiopian uusi mestari. Siksi tein Mobotin", hän sanoi. "Olen voittanut kultaa hänen kotiyleisön edessä. Minulla ei ollut paljon tukea, mutta teimme sen. Tein Mobotin myös kunnioituksesta häntä kohtaan."

Paul Chelimo uskoi, että tiimitaktiikoilla oli merkitystä. "Luulen, että etiopialaisilla oli suunnitelma, koska mielestäni Kejelcha oli siellä lyömään vauhtia aikaisin ja yrittämään vaimentaa Mo Farahin potkua. Edris vain odotti ja odotti nähdäkseen ja istui viimeisellä 200 metrillä", tarjosi amerikkalainen mitali. . "Viimeisellä 50 metrillä ajattelin, että en voi mitenkään tulla ilman mitalia täällä." Minun täytyi taistella ja kaivaa syvälle saadakseni pronssin. Paluu kotiin mitalilla ei ole huono asia. Olen tyytyväinen suoritukseeni. Tämä on toinen mestaruuteni ja mitali. Otan vallan ensi vuonna. 2019 - Olen perässä tuo kulta."

Tämän viimeisen mestaruuskilpailunsa jälkeen Mohammed Farah kertoi finaalista. "Taktisesti yritin peittää jokaisen liikkeen. Heillä oli pelisuunnitelma:yksi heistä aikoi uhrata itsensä. Niin he tekivät tänä iltana, ja parempi mies voitti päivänä. Annoin kaiken, en lopussa on vain yksi pala jäljellä", myönsi yksi kaikkien aikojen suurimmista mestaruuskilpailijoista. Ennen lähtöään Farah esitti viimeisiä ajatuksia tästä upean ratauransa päätteeksi. "Se on ollut uskomatonta. Se on ollut pitkä matka, mutta se on ollut uskomatonta. Se ei uppoa sisään ennen kuin kilpailet täällä ja ylität rajan - minulla oli muutama minuutti itselleni - että tässä se on."