Mikä on lentopallon asetuspiste?

Asetuspiste voi olla keskeinen hetki lentopallo-ottelussa, koska se edustaa mahdollisuutta yhdelle joukkueelle ottaa iso askel kohti voittoa. Asetuspisteiden säännöt tulevat sekä urheilun maailmanjohtajilta – Kansainväliseltä lentopalloliitolta, tai FIVB - ja USA lentopallo, joka valvoo urheilua Yhdysvalloissa.

Lentopallosetit

FIVB:n sääntöjen mukaan säännöllinen lentopalloottelu koostuu enintään viidestä erästä; ensimmäisenä kolme erää voittanut joukkue voittaa ottelun. USA Volleyball antaa turnauksille mahdollisuuden lyhentää otteluita kahdeksi parhaaksi kolmesta. Toisin kuin tenniksessä, jossa sarja koostuu useista peleistä, lentopallosarja on pohjimmiltaan yksi peli, joka koostuu useista rallista. Ottelu alkaa tarjoilulla ja jatkuu, kunnes pallo on poissa pelistä. Joukkue saa yhden pisteen rallin voittamisesta.

Setin voittaminen

Jokainen erä pelataan 25 pisteeseen, paitsi jos joukkueet ovat tasatilanteessa kahdessa erässä neljän erän jälkeen – tai yksi erä kahden erän jälkeen USA:n lentopallon turnaussääntöjen mukaisesti. Siinä tapauksessa, ratkaiseva tasoituserä pelataan 15 pisteeseen. Voittaaksesi setin, joukkueen ei tarvitse vain olla ensimmäinen, joka saavuttaa vaaditun määrän pisteitä, sen on myös oltava vähintään kahden pisteen etumatka. Esimerkiksi, jos erän tulos on 24-21, silloin johtava joukkue voi voittaa, jos se tekee seuraavan pisteen, koska sillä on 25 pistettä ja vähintään kahden pisteen etumatka. Toisaalta, jos tulos on tasan 24-24, silloin seuraava maalintekijä joukkue johtaa vain 25-24, eli se ei voi voittaa erää. Tässä tapauksessa, sarja jatkuu, ja ensimmäinen joukkue, joka rakentaa kahden pisteen johdon, on voittaja.

Aseta pisteet

Aina kun joukkue voi voittaa erän voittamalla seuraavan pisteen, tilanne on "asetuspiste". Aiemmin annetussa 24-21 esimerkissä 24 pisteen joukkue on pistetilanteessa. Vaikka vastustaja voittaisi pisteen, se olisi silti asetettu piste, koska pisteet, nyt 24-22, antaisi sen silti voittaa seuraavassa pisteessä. Jos perässä oleva joukkue onnistui tasoittamaan pisteet 24, silloin se ei olisi asetettu pisteen kenellekään. Mutta seuraavan pisteen voittaja olisi 25-24, ja se olisi asetettu piste tälle joukkueelle. Ei ole rajoituksia sille, kuinka monta asetuspistettä sarjassa voi olla, aivan kuten ei ole rajaa kuinka monta pistettä joukolla voi olla. Yli 25 - tai 15 välierässä - joukkueet pelaavat, kunnes jollakin on kahden pisteen etu. onko se 26-24 tai 30-28 tai 120-118 tai jotain muuta.

Ottelupallo

Siihen liittyvä käsite on ottelupiste. Kun joukkue voi voittaa erän lisäksi myös ottelun seuraavalla pisteellä, se on ottelupistetilanne. Oletetaan, että joukkue johtaa ottelua kaksi erää vastaan ​​ja rakentaa 24-15-johdon neljännessä erässä. Se olisi ottelupiste tälle joukkueelle - ja se olisi jatkossakin ottelupiste jokaisessa pisteessä, kunnes toinen joukkue tasoittaa pisteet.