NCAA w1500 m:Sinclaire Johnson voitti komean finaalin

8. kesäkuuta 2019
Austin, Texas

Paahtava aurinko ja 98 asteen lämpötilat eivät häirinneet naisten 1500 metrin finalistit, jotka välttelivät kissa-hiiri-taktiikoita, harjoittelivat haastavaa alkutahtia ja loivat mestaruuskilpailun, joka tuotti kimaltelevia aikoja.

Metrimetristen mailien alkukierrokset eivät juurikaan vaikuttaneet lomakekaavioihin. Erä 1:ssä niputettu lauma kulki 800 metrin läpi ajassa 2:19 ja kello oli 3:07. Oklahoma Staten juniori Sinclaire Johnson otti hallinnan, kun jäljellä oli 300 metriä, ja teki 64,7 sekunnin sulkemiskierroksen ja ylitti ensimmäisenä ajalla 4:12,35. Portlandin vanhempi Taryn Rawlings, Michigan Staten juniori Dillon McClintock, Johnsonin vanhempi joukkuetoveri Jenny Celis ja Stanfordin toisen vuoden opiskelija Ella Donaghu nappasivat myös isot Q:t. Donaghun toisen vuoden joukkuetoveri Lawson ja Rhode Islandin toisen vuoden opiskelija Lotte Black edistyivät ajoissa. Lämpö 2 oli pitkälti sama. Lähes identtisellä kilpailutempolla kuin Heat 1:ssä, myös 2. lämpöpaketti soitti kelloa 3:07. Oregonin suosikki Jessica Hull erosi, ja Notre Damen vanhempi Jessica Harris ja Ohion osavaltion vanhempi Julia Rizk jahtaavat häntä tiiviisti. Kolmikko ylitti sen, kun Hull [4:12.02] kulki viimeisen kierroksen helposti 64.2 sekunnissa. Oklahoman osavaltion vanhempi Molly Sughroue ja BYU-juniori Whittni Orton ansaitsivat myös automaattiset karsinnat. Johnsonin johdolla Oklahoma State eteni 3 urheilijaa finaaliin.

Peltävä kuumuus ja karsinta-ajat viittasivat mahdolliseen ruuhkaiseen, taktiseen finaaliin. Mutta ei. Kun mestaruuskilpailu alkoi, BYU:n Whittni Orton ryntäsi etupuolelle ja asetti nopeamman sävyn. Vain 3 kierrosta jäljellä, Notre Damen vanhempi Jessica Harris meni etupuolelle, ja häntä seurasi tiiviisti Hullin ja Johnsonin johtama finalistijoukko. Kahden vauhdikkaamman kierroksen jälkeen Harris saavutti 1100 metriin ajassa 3:02. Heti kellon soiton jälkeen puolustava mestari Hull ryntäsi johtoon, minkä Johnson peitti nopeasti. Vetäytyessään pois, kaksikko lensi alas selkänojaa ja oli vierekkäin tulossa kotivenytykselle taistellakseen lankaa vastaan. Kun he juoksivat linjalle, yksi nopea viimeinen aalto antoi Johnsonille juuri tarpeeksi johtoa, jotta hän pystyi pitämään Australian keskimatkatähdestä heidän saavuttuaan maaliin. Johnsonin 62 sekunnin 400 voitto antoi hänelle voittoajan 4:05,98, kun taas Hull ylitti 2:n ajalla 4:06,27 – molempien PR-tulos. Johnsonin kellotus oli riittävän nopea asettaakseen uuden mestaruus- ja stadionennätyksen, asettumaan uudeksi kollegiaalijohtajaksi ja antamaan uudelle mestarille karsintamerkin vuoden 2019 maailmanmestaruuskilpailuihin.

Myöhemmin kiihkeä Johnson oli hillitön sekaalueella. "Tiedän, että hän pitää paljon istumisesta, koska olen katsonut hänen kilpailuaan aiemmin. Tiesin, että jos aion ohittaa hänet, se oli ainoa kerta. Joten halusin todella odottaa viimeiseen mahdolliseen hetkeen asti. Tiesin, että minulla on aika vahva potku, joten kun ohitin hänet, sanoin:"Okei, tässä se on." En voi antaa hänen tulla takaisin." Lähdin vain kotijuoksulle." Uusi mestari ilmaisi hengästyttävän kunnioituksensa edellistä mestaria kohtaan. "Tiesin, että pystyn (suorittamaan tällä tavalla), mutta sillä tavalla, jolla tein sen, tarkoitan, että Jessica Hull on mahtava kilpailija. Hän ei ole hävinnyt kilpailua, hänellä on kaksi tai kolme kansallista titteliä. Rehellisesti sanottuna en osaa lyödä häntä ja suorittaa sen, mitä tein tänään. En todellakaan voi uskoa sitä."