Korfballin säännöt

Korfball on hollantilainen peli, jonka juuret ovat sekä verkkopallossa että koripallossa. Joukkuepeli, sitä pelataan kahdeksan pelaajan kummallakin puolella, yleensä kaikki naiset, vaikka sitä voidaan pelata neljän nartun ja neljän uroksen kanssa. Pisteet (maalit) tehdään laittamalla pallo vastustajan korotetun korin läpi.

Lajin historia ulottuu vuoteen 1902, jolloin hollantilainen opettaja Nico Broekhuysen keksi pelin. Hänen inspiraationsa oli ruotsalainen peli, ja hän päätti muotoilla oman versionsa ja esitellä sen Alankomaissa. Se herätti kiistaa tuolloin, koska peliä voi pelata sekaseksuaalijoukkueissa ja monet ihmiset loukkaantuivat tästä. Kuitenkin, sen suosio alkoi kasvaa ja se otettiin jopa olympialaisiin 1920 ja 1928 demonstraatiolajina, mutta valitettavasti siitä ei koskaan tullut säännöllistä olympiatoimintaa.

Nyt peliä pelataan ympäri maailmaa ja se on läsnä sekä Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikka Aasia, Afrikka ja Eurooppa. Säännöllinen tapahtuma maailman olympialaisissa sellaisille urheilulajeille, jotka eivät kuulu olympialaisiin, Korfballin kaksi menestyneintä maata ovat Hollanti ja Belgia.

Peliä valvoo kansainvälisesti IKF (The International Korfball Federation), jonka tehtävänä on pelin sääntöjen ja määräysten valvonnan lisäksi edistää urheilua ympäri maailmaa. Se on onnistunut tehtävä, kun IKF:ssä on jäseniä 66 maata.

Pelin kohde

Korfballin tavoitteena on tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja ja voittaa peli. Pelaajat tekevät tämän työskentelemällä joukkueena siirtääkseen palloa ylöspäin, kunnes he pääsevät asentoon, jossa he voivat ampua pallon vastustajansa verkkoon.

Koska se on joukkuepeli, tiimityön ja kommunikoinnin tasoa edellytetään menestyäkseen, kuten myös hyvä fyysinen kunto ja pallotaidot.

Soittimet ja laitteet

Korfball-joukkueen muodostaa kahdeksan pelaajaa, ja tämän pitäisi koostua neljästä naaraasta ja neljästä urosta tai kahdeksasta naaraasta. Kentän tulee olla kooltaan 20m x 40m tai ulkona pelattaessa sen tulee olla 30mx60m. Molemmat verkot tulee asentaa 3,5 metrin pylvään päälle.

Varusteiden osalta käytettävän pallon on oltava pyöreä numero 5 tyyppinen pallo, jonka IKF on hyväksynyt, sen tulee painaa 445–475 ja ympärysmitan 68–70,5 cm. Muut varusteet eivät ole välttämättömiä, vaikka yksittäiset liigat vaativat joukkueilta lähes varmasti sopivaa nauhaa ja harjoituskenkiä.

Pisteytys

Korfballin pisteytysjärjestelmä on yksinkertainen ja edistää pelin nopeatempoista luonnetta. Maali syntyy, kun pallo heitetään vastustajan verkon läpi. Molemmat joukkueet yrittävät siksi jatkuvasti työstää palloa yläkentällä asettuakseen hyökkäävään asemaan laukaistakseen.

Kuitenkin, pelaaja ei saa yrittää laukausta, jos häntä on "puolustettu". Tällöin vastustaja asettuu hyökkääjän ja verkon väliin ja käsivarren etäisyydelle heistä.

Pelin voittaminen

Korfballin pelin voittaa yksi joukkue, joka tekee enemmän maaleja kuin vastustaja. Jos pelin lopussa pisteet ovat tasan, sitten peli julistetaan tasapeliksi. Turnausten cup-peleissä, joissa vaaditaan voittaja, sitten kilpailun yksilöllisistä vaatimuksista riippuen se voidaan päättää rangaistuslaukauksella, eniten maaleja tehnyt joukkue julistetaan voittajaksi.

• Jos pelaat sisätiloissa, Korfball-kentän koon tulee olla 20m x 40m tai ulkona pelatessa 30m x 60m.
  • Joukkueissa on oltava kahdeksan pelaajaa ja vain naispelaajia tai neljä naista ja neljä miestä.
  • Korfball-ottelut koostuvat kahdesta erästä, jokainen kestää yhteensä 35 minuuttia, 10 minuutin puoliajan tauolla.
  • Jokaisella joukkueella on neljä pelaajaa kummallakin puoliajalla, eivätkä he voi ottelun aikana vaihtaa aluetta. Peli alkaa, kun kolikonheitto on päättänyt, kuka aloittaa.
  • Korfballissa, tavoitteena on tehdä maali heittämällä pallo vastustajan korin läpi.
  • Kun kaksi maalia on tehty, joukkueet vaihtavat alueita, hyökkääjistä tulee puolustajia ja päinvastoin. Myös joukkueiden vaihto päättyy puoliajalla.
  • Vastaanotettuaan pallon, pelaaja ei saa tiputtaa, kävele tai juokse sen kanssa, mutta voi liikuttaa toista jalkaa niin, että toinen jalka on istutettu maahan kuten verkkopallossa.
  • Taisteleminen, estäminen ja pitäminen ei ole sallittua Korfballissa.
  • Eniten maaleja (pisteitä) ottelun lopussa tehnyt joukkue julistetaan voittajaksi.
  • Jos molemmat joukkueet ovat tasapisteissä ottelun lopussa, peli julistetaan tasapeliksi.