Jalkapallon säännöt

Jalkapallo (jalkapallo) on yksi maailman vanhimmista urheilulajeista ja sen myötä; se on myös yksi tunnetuimmista. Kansainvälisen pelin huippu on jalkapallon MM-kisoissa. On myös turnauksia, kuten EM-kisat, Copa America ja African Cup of Nations. Kotimaan vahvimmat liigat tulevat Englannista (Englannin Valioliiga), Espanja (La Liga), Italia (Serie A) ja Saksa (Bundesliiga). Joissain osissa maailmaa laji tunnetaan myös jalkapallona.

Pelin kohde

Jalkapallon tavoitteena on tehdä enemmän maaleja kuin vastustajasi 90 minuutin peliaikakehyksessä. Ottelu on jaettu kahteen 45 minuutin jaksoon. Ensimmäisen 45 minuutin jälkeen pelaajat pitävät 15 minuutin tauon, jota kutsutaan puoliajaksi. Toiset 45 minuuttia jatkuvat ja mikä tahansa aika, jonka erotuomar katsoo sopivaksi (vamma-aika) lasketaan vastaavasti.

Soittimet ja laitteet

Jokaisessa joukkueessa on 11 pelaajaa. He koostuvat yhdestä maalivahtista ja kymmenestä kenttäpelaajasta. Kentän mitat vaihtelevat maasta riippuen, mutta ne ovat noin 120 jaardia pitkiä ja 75 jaardia leveitä. Jokaisella kentällä sinulla on 6 jaardin laatikko maalin suun vieressä, 18 jaardin laatikko, joka ympäröi 6 jaardin laatikkoa ja keskiympyrä. Jokaisen sävelkorkeuden puolikkaan on oltava mitoiltaan peilikuva toisesta.

Pohjimmiltaan jalkapallo-ottelussa tarvittavat välineet ovat kenttä ja jalkapallo. Lisäksi pelaajia löytyy nastoitettuihin jalkapallokenkiin, säärisuojat ja vastaavat nauhat. Maalivahdit käyttävät lisäksi pehmustettuja käsineitä, koska he ovat ainoita pelaajia, jotka saavat käsitellä palloa. Jokaisella joukkueella on nimetty kapteeni.

Pisteytys

Tehdäksesi pallon on mentävä vastustajasi maaliin. Koko pallon on oltava linjan yli, jotta se olisi laillinen maali. Maali voidaan tehdä millä tahansa kehon osalla paitsi kädestä tai käsivarresta olkapäähän asti. Itse maali koostuu rungosta, joka on 8 jalkaa korkea ja 8 jaardia leveä.

Pelin voittaminen

Voittaaksesi sinun täytyy tehdä enemmän maaleja kuin vastustajasi. Jos pisteet ovat tasan 90 minuutin jälkeen, peli päättyy tasapeliin lukuun ottamatta cup-pelejä, joissa peli voi mennä jatkoajalle ja jopa rangaistuspotkukilpailuun voittajan ratkaisemiseksi. Pelaajien on käytettävä jalkojaan potkaistakseen palloa, ja he eivät saa käyttää käsiään ilman maalivahtia, jotka voivat käyttää mitä tahansa kehon osaa 18 jaardin laatikossa (joista lisätietoja seuraavassa osiossa).

Jalkapallon säännöt (jalkapallo)

• Ottelussa on kaksi 45 minuutin puoliaikaa, joiden välissä on 15 minuutin tauko.
  • Jokaisella joukkueella voi olla vähintään 11 ​​pelaajaa (mukaan lukien 1 maalivahti, joka on ainoa pelaaja, joka saa käsitellä palloa 18 jaardin sisällä) ja ottelun muodostamiseen tarvitaan vähintään 7 pelaajaa.
  • Kentän tulee olla joko teko- tai luonnonnurmea. Kentän koot voivat vaihdella, mutta niiden on oltava 100-130 jaardia pitkiä ja 50-100 jaardia leveitä. Kenttä on myös merkittävä suorakaiteen muotoisella ulkopinnalla, joka osoittaa rajojen ulkopuolella, kaksi kuusi pihalaatikkoa, kaksi 18 pihalaatikkoa ja keskiympyrä. Myös 12 jaardin päähän molemmista maalista ja keskiympyrästä sijoitetun rangaistuspaikan on oltava näkyvissä.
  • Pallon ympärysmitan on oltava 58-61 cm ja sen tulee olla pyöreä.
  • Jokainen joukkue voi nimetä enintään 7 vaihtopelaajaa. Vaihtoja voidaan tehdä milloin tahansa ottelun aikana, ja jokainen joukkue voi tehdä enintään 3 vaihtoa per joukkue. Jos kaikki kolme vaihtovaihtoa tehdään ja pelaaja joutuu poistumaan kentältä loukkaantumisen vuoksi, joukkue pakotetaan pelaamaan ilman korvaavaa pelaajaa.
  • Jokaisessa pelissä on oltava yksi erotuomari ja kaksi aputuomaria (linjamiehiä). Erotuomarin tehtävä on toimia ajan pitäjänä ja tehdä tarvittavat päätökset, kuten virheet, vapaapotkut, heittää sisään, rangaistuspotkuja ja lisätty ajoissa jokaisen puoliajan lopussa. Erotuomari voi neuvotella aputuomareiden kanssa milloin tahansa ottelun päätöksestä. Aputuomarin tehtävä on havaita paitsiossa olevat pelaajat ottelussa (katso alla), heittää sisään jommallakummalla joukkueella ja tarvittaessa auttaa erotuomaria kaikissa päätöksentekoprosesseissa.
  • Jos pelin on siirryttävä jatkoajalle, koska molemmat joukkueet ovat tasatilanteessa ottelussa, 30 minuuttia lisätään kahtena 15 minuutin puoliaikana varatun 90 minuutin jälkeen.
  • Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa jatkoajan jälkeen, on järjestettävä rangaistuslaukauskilpailu.
  • Koko pallon on ylitettävä maaliviiva, jotta se muodostaisi maalin.
  • Tehdyistä virheistä pelaaja voi saada joko keltaisen tai punaisen kortin rikkeen vakavuudesta riippuen; tämä riippuu erotuomarin harkinnasta. Keltainen on varoitus ja punainen kortti hylkäys pelaajalle. Kaksi keltaista korttia vastaa yhtä punaista. Kun pelaaja lähetetään pois, häntä ei voida vaihtaa.
  • Jos pallo menee ulos pelistä jommallakummalla sivulinjalla olevasta vastustajasta, se annetaan sisäänheitolla. Jos se menee pelin ulkopuolelle hyökkäävältä pelaajalta perusviivalla, kyseessä on maalipotku. Jos se irtoaa puolustavalta pelaajalta, se on kulmapotku.

Paitsi sääntö jalkapallossa

Offside voidaan kutsua, kun hyökkäävä pelaaja on viimeisen puolustajan edessä, kun syöttö pelataan hänelle. Offside-alue on suunniteltu estämään pelaajia yksinkertaisesti roikkumasta vastustajan maalilla odottamassa syöttöä. Ollakseen paikalla heidän on asetettava viimeisen puolustajan taakse, kun pallo pelataan heille. Jos pelaaja on viimeisen puolustajan edessä, hänen katsotaan olevan paitsiossa ja puolustavalle joukkueelle annetaan vapaapotku.

Pelaajaa ei voi saada kiinni paitsiosta omalla puoliajallaan. Maalivahtia ei lasketa puolustajaksi. Jos palloa pelataan taaksepäin ja pelaaja on viimeisen puolustajan edessä, hänen katsotaan olevan paitsiossa.