Cheptegei ottaa palkintokorokkeelle viimeisen askeleen voittaakseen 10 000 kultaa

Viime ilta Dohassa! Yleisurheilun IAAF:n maailmanmestaruuskilpailut 2019

Joshua Cheptegei, 2019 10 000 metrin maailmanmestari

6. lokakuuta 2019

Doha, Qatar

Miesten 10 000 metrin juoksu oli yksi monista finaaleista vuoden 2019 IAAF:n yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailujen 10. ja viimeisenä päivänä. Kun miesten maraton pidettiin edellisenä iltana – keskiyöllä, ei vähempää – usein yritettyyn maratonin/10 000 metrin tuplaan ei ollut mahdollisuutta. Tämä 10 000 metrin finaali olisi puhtaampi, ja se koostuisi pääasiassa 10 000 asiantuntijoista ja vain kahdesta urheilijasta, jotka tuplaavat takaisin aiemmin tässä kokoontumisessa pidetyistä 5 000 metrin kilpailuista.

Koska maailmanlaajuiset 10 000 metrin finaalit ovat melkein aina taktisia asioita, maailman johtavista kellotuksista on vain vähän apua yritettäessä ennustaa maailmanmestaruuskilpailujen suorituksia. Etiopialainen Hagos Gebrhiwet on ykkönen maailman pistetaulukossa 26:48,78-ajolla, jonka hän saavutti voittaessaan kuormitetun Hengelon kilpailun aiemmin tänä vuonna päihittämällä useita urheilijoita, jotka kilpailevat tässä 25 kierroksen finaalissa. 22-vuotias Yomif Kejelcha, WL-listan 3. sijalla 26.49.99, on uskomaton nuori lahjakkuus, joka voisi hyvinkin olla tekijä tässä finaalissa. Rodrigue Kwizera [#4 WL:ssä], etiopialainen Andamiak Belihu [#5 WL:ssä] ja sveitsiläinen Julien Wanders [#10 WL:ssä] saattoivat kaikki kilpailla mitaleista. Leonard Koririlta ja Lopez Lomongilta, kahdelta amerikkalaiselta, puuttuvat räikeät vaikuttavat alle 27 minuutin kellot, mutta niistä voi tulla varsin vaikutusvaltaisia ​​taktisesti vauhdikkaassa kilpailussa.

Finaalin edetessä 20 urheilijaa sijoittui varhaisen johtajan ugandalaisen Abdallah Manden taakse, joka vauhditti kentän kahden ensimmäisen kilometrin läpi ajassa 5.27. 3K:lla [8:08] kenialainen Ronex Kipruto johti tiukasti täynnä olevaa kenttää Gebrhiwetin ollessa 2. ja Etiopian Belihun 3. sijalla. Kipruto jatkoi tempon sanelua kilometrieroilla matalalla 2:40:llä, kunnes Ugandan Joshua Cheptegei otti johdon juuri ennen 6K:ta [saavutti 16:16]. Ugandan vauhti jäi lyhytaikaiseksi, kun hänen kenialainen kilpailijansa valloitti etuaseman, nosti vauhtia ja johti 8 hengen laumaa [mukaan lukien Cheptegei, Kenialainen Rodgers Kwemoi, USA:n Lopez Lomong, Kanadan Mohammed Ahmed, Gebrhiwet, Belihu ja Kejelcha] 7. kilon läpi ajassa 2:40 [18:56] – kilpailun nopein. Kipruto jatkoi lyönnin vauhtia, nyt pudonnut kuuteen, kunnes Cheptegei otti vallan juuri ennen kuin 9 kilometriä saavutettiin kello 24:20 [2:40]. Varsinaisen kilpailun ollessa käynnissä Kipruto kamppaili pysyäkseen kahden johtajan – Cheptegein ja Kejelchan – kanssa, kun kolmikko astui kellokierrokseen. Johtava kaksikko taisteli vierekkäin, kun he kilpailivat alas selkävenytyksellä, ja ugandalaiset tarttuivat pieneen etumatkaan kiertäessään viimeistä käyrää kotivenytyskilpailussa. Katsaus taaksepäin Kejelchan 80 metriä jäljellä oli merkki siitä, että etiopialainen päästää irti Cheptegein purjehtiessa voittoon ylittäen linjan ajassa 26.48.36, joka on maailmanmestaruuden historian toiseksi nopein voittoaika. Kejelcha ylitti 2. henkilökohtaisella ennätyksellä ajalla 26:49,34, kun tahdistustyöhevonen Kipruto [26:50,32] nappasi pronssia.

Kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Kejelcha hahmotteli viimeisen kierroksen taistelua kultamitalista. ”Uskon, että minulla oli oikea suunnitelma. Cheptegei on erittäin vahva mies ja yritin juosta hänen kanssaan. Oli ilo juosta hänen kanssaan. Halusin voittaa mitalin ensimmäisessä 10 000 metrin finaalissani ja tein kaikkeni ollakseni kilpailukykyinen. En mennyt liian aikaisin, se oli oikea aika, mutta Joshua oli nopeampi. Yritin pidätellä häntä, mutta se ei ole helppoa, koska hän on erittäin vahva urheilija ja hänellä on vahva sprintti. Joten minun piti olla vahva viimeisellä kierroksella. Se ei ole koskaan ohi ennen kuin saavut maaliin.”

Uudelle mestarille voitto oli erityisen makea. Kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kisoissa Cheptegei nappasi hopeamitalin miesten 10 000 metrin finaalissa, vain 0,45 sekuntia legendaarisesta Mo Farahista, moninkertaisesta olympia- ja maailmanmestarista. ”Edellisissä MM-kisoissa Lontoossa opin paljon kaikilta muilta urheilijoilta. Tulin näihin mestaruuskilpailuihin kahdella suunnitelmalla. Suunnitelma A, ja jos se ei toiminut, minulla oli suunnitelma B ja suunnitelma C, hiihdon hallitseva maailmanmestari selitti. "Tämä oli suunnitelma A. Joten se oli todella onnistunut minulle." Ugandan maailmanmestari jakoi polkunsa näihin mestaruuskilpailuihin. – Kausi on ollut loistava. Siitä lähtien kun aloitin kauden, minulla on mennyt hyvin. Puhuin valmentajani kanssa ja hän tuki minua neuvoilla ja sai minut uskomaan itseeni. Ja sitten on ollut paljon saavutuksia maailmanhiihdosta, kun olin ehkä 50-prosenttisesti kunnossa, ja sitten tietysti ratakausi. En juoksenut Timanttiliigassa koko vuonna 2018 loukkaantumisen jälkeen, vaikka minulla oli Commonwealth Games. Vasta tämän vuoden Diamond League -finaalin jälkeen ajattelin, että voisin voittaa maailmanmestaruuden. Ja tässä olen tänään. Se oli todella upea saavutus.”

Amerikkalaisten osalta Lopez Lomong oli edellä kilpailun myöhemmissä vaiheissa, mutta hän ei kyennyt saamaan viimeisellä kilometrillä loppua, joka työntäisi hänet sekoitukseen. mitalli. Hän sijoittuisi seitsemänneksi henkilökohtaisella ennätyksellään 27:04,72. Lomongin joukkuetoveri Leonard Korir sijoittui 13:nneksi ajalla 28.05.32.

[Cheptegei ottaa palkintokorokkeelle viimeisen askeleen voittaakseen 10 000 kultaa: https://fi.sportsfitness.win/urheilu/Yleisurheilu/1005055031.html ]